Pensioentekort 234x60
Home arrow Nieuws arrow Ook Aegon opent aanval op Brand New Day
Ook Aegon opent aanval op Brand New Day

Na Delta Lloyd (zie het artikel Delta Lloyd zwengelt discussie over banksparen kosten versus rendement aan) , geeft nu ook Aegon als grote verzekeraar tegengas aan Brand New Day en de vergelijkingen waarmee deze partij adverteert . Brand New Day is per 01-01-2010 de concurrentie met de gevestigde levens- en pensioenverzekeraars frontaal aangegaan met banksparen voor pensioen en gouden handdruk op basis van lage kosten en indextrackers.

Vergelijking AEGON versus Brand New Day

Aegon stelde gisteren (22-03-2010) met een paginagrote advertentie in o.a. de telegraaf dat Brand New Day in zijn reclameboodschappen 'rekenfouten' maakt en 'appels met peren vergelijkt'. Aegon zei Brand New Day tegelijkertijd 'welkom te heten' en 'heel veel geluk te wensen bij het behalen van hun doelstellingen'. 

Volgens Aegon is de vergelijking niet eerlijk , omdat het product Aegon Verzekeren & Beleggen Pensioen in tegenstelling tot Brand New Day wel een concrete garantie biedt voor een minimum eindbedrag.

Daarnaast zouden er rekenfouten gemaakt zijn bij de vergelijking op de website van BND. Het verschil als je 35 jaar €500 bruto per maand opzij legt, is maar liefst €157.264 volgens de website van BND. Het eindkapitaal bij BND bedraagt €635.839. Het eindkapitaal bij Aegon bedraagt €478.575.  Volgens Aegon misrekent BND zich voor een bedrag van ruim €111.000. Wie Aegon verzekeren & beleggen pensioen afsluit volgens vergelijkbare condities als bij BND kan een eindkapitaal bereiken van €589.743. Daarbij is uitgegaan van een belegging in het Aegon Mix Fund.

Vergelijking Delta Lloyd versus Brand New Day

Delta Lloyd kwam al eerder met een paginagrote advertentie in de landelijke dagbladen met de volgende vergelijking: op basis van een inleg van € 3000  per jaar gedurende 35 jaar is het verschil tussen sparen of beleggen de volgende :

Sparen o.b.v. Bancaire lijfrente termijndeposito (15-02-2010)

  • Geen kosten
  • Geen risico
  • 4,75% rendement
  • Eindkapitaal € 269.559


Beleggen o.b.v. Bancaire lijfrente met Delta Deelnemingen fonds

  • 8.98% rendement na aftrek kosten 
  • Zeer groot risico
  • Eindkapitaal € 509.576

De keuze is aan de consument

Uit de vergelijking en reacties van de betrokken partijen, zijn de volgende onderliggende boodschappen te halen:

Brand New Day:

BND maakt de consument bewust van welke impact de beleggingskosten kunnen hebben op het rendement van  beleggingen. Daarnaast heeft BND gekozen in haar  bankspaarproducten voor indextrackers, deze brengen een lagere kostenstructuur met zich mee dan "normale" beleggingsfondsen, maar zullen de index ook nauwelijks under- of outperformen. De vraag is of het fictieve rekenrendement van 6,2% realistisch is.

AEGON:

Aegon geeft aan dat er een verschil is tussen producten op basis van banksparen of verzekeren en bij verzekeren (bij AEGON) er een garantiemogelijkheid is zodat er een minimaal eindbedrag beschikbaar is voor het pensioen. Vanzelfsprekend zijn er kosten verbonden aan deze garantie.

 Delta Lloyd:

Delta Lloyd haakt in op het aspect rendement versus risico. Banksparen op basis van sparen geeft een minimaal risico met een vaak lager rendement dan op basis van beleggen met een hoger risico en een potentieel hoger rendement. Daarnaast is er ook de discussie index-trackers versus actieve beleggingsfondsen.  Hoe groot is de kans dat een actief beleggingsfonds op langere termijn meer rendement geeft dan een index.

De consument heeft dus volop keuze en keuzes te maken.

 Zie ook het artikel: banksparen - sparen of beleggen?

 

Copyright © 2007-2014   Over banksparenkeuze.nl - Voorwaarden - Privacy  - Begrippenlijst - RSS-Feed  - Twitter  - Sitemap